Clik here to view.

Image may be NSFW.
Clik here to view.Het Dagblad De Pers heeft gisteren tegen eerdere toezeggingen in een advertentie van het politieke weblog GeenCommentaar geweigerd omdat deze “te politiek getint” zou zijn. De advertentie leek uiterlijk op de befaamde Bluf!-advertentie uit 1986, die onlangs zoveel ophef veroorzaakte. In de advertentie riep GeenCommentaar, onder andere gesteund door de websites Sargasso, Davidrietveld.nl en Hiram.nl en door Francisko van Jolen, burgers op alsnog de Bluf!-publicaties te steunen door te tekenen op www.bluf2008.nl. Daarnaast verweet GeenCommentaar linkse en rechtse politieke partijen én de media niet duidelijker op te komen voor persvrijheid en vrijheid van meningsuiting.
Het is opmerkelijk dat een dagblad dat als motto heeft ‘bevrijdend te werken’ het niet aandurft een oproep te plaatsen voor bescherming van de persvrijheid. Buigt De Pers hier voor de vuurwind van de Rechtse Hetze? Zijn het commerciële belangen die het faciliteren van een oproep tot politieke zindelijkheid anno 2008 in de weg staan? Bij de noodlijdende Telegraaf Media Groep is het wel duidelijk dat commerciële belangen ten grondslag liggen aan de huidige hetze waarin getracht wordt via massamanipulatie een Hollandse versie van het McCarthism in te voeren en en passant het aantal lezers op te krikken.
Er zijn mensen die vinden dat je geen aandacht moet besteden aan de huidige hetze, dat het vanzelf wel overgaat. Maar ondertussen hebben meerdere Kamerleden op grond van foutieve informatie uit de Telegraaf minister Cramer gesommeerd subsidies aan milieuorganisaties stop te zetten. Onder druk van het (gemanipuleerde) Gesundes Volksempfinden en uit angst voor de Geest van Fortuyn zegt ze vervolgens toe dit te overwegen. Waarom dit uit democratisch oogpunt een onverstandige stap zou zijn staat hier uitgelegd. Diezelfde minister Cramer heeft zich onlangs ook moeten verantwoorden in het meest onzinnige spoeddebat in maanden over een steunbetuiging voor persvrijheid van bijna 25 jaar geleden (lees ook: Geert Mak: ‘Jacqueline Cramer was het braafste meisje van iedereen’). Dit zijn slechts twee voorbeelden van hoe de onrust die de Rechtse Hetze zaait onze democratie negatief beïnvloedt en waarom tegenactie op z’n plaats is.
Met de huidige aanval ‘op alles wat milieu te maken heeft’ molesteert de Rechtse Hetze recent verworven burgerrechten. Het Verdrag van Aarhus (1998) geeft de Europese burger het recht op toegang tot milieu-informatie, het recht op inspraak bij het opstellen van plannen en programma’s en bij milieubesluitvorming én toegang tot de rechter in milieuzaken (bron). Inmiddels heeft een oud-activist die in de jaren ’80 voor deze rechten opkwam het veld moeten ruimen omdat met name berichtgeving van de Telegraaf Media Groep hem het functioneren onmogelijk had gemaakt. Deze overwinning smaakte kennelijk naar meer en na het vertrek van Duyvendak liggen nu de rechten uit het Verdrag van Aarhus zelf onder vuur. Als organisaties als Milieudefensie een beroep doen op deze rechten heet dat in de Rechtse Hetze: ‘sabotage’ en ‘ondemocratisch’. Deze beschuldigingen leiden zoals eerder genoemd weer tot Kamervragen en zo is de Rechtse Hetze van een noodlijdend mediaconcern agenda-settend in Den Haag.
De hoofden van miljoenen Nederlanders worden dagelijks volgepompt met dergelijke massamanipulatie. Het dagblad De Pers had als extragratis treinkrant daarin een verschil kunnen maken, maar helaas durfden ze dat niet aan.
De tekst van de advertentie is te vinden op http://www.bluf2008.nl en de bijbehorende actie gaat gewoon door. Op die site kan vanaf vandaag getekend worden om de actie te steunen. GeenCommentaar kijkt uit naar publicatiemogelijkheden in media die minder moeite hebben met de begrippen persvrijheid en vrijheid van meningsuiting dan De Pers.
Lees meer berichten op Sargasso.